Traditie wil dat wij -LAVA- in naam van de aspergetelers en de Belgische groente- en fruitveilingen, jaarlijks de Officiële Opening van het Asperge(hoog)seizoen organiseren. De symbolische ‘eerste steek’ vindt traditioneel plaats bij een Vlaamse aspergeteler, dit jaar hadden aspergetelers Leo en Carine Henckens-Snijkers uit Kinrooi die eer. Voor deze gelegenheid werden Jo Brouns -burgemeester van Kinrooi- en Lode Ceyssens -voorzitter Boerenbond vanaf 1 mei 2022- uitgenodigd op 21 april 2022. Het hoogseizoen van de Vlaamse asperges start deze week en loopt traditioneel tot 24 juni, het feest van Sint-Jan.
Hoogseizoen van de Vlaamse asperge
Sinds maart kunnen we beetje bij beetje de eerste Vlaamse asperges terugvinden. Dit is de voorloper op het asperge-hoogseizoen, dankzij de beschutte aspergeteelt (in serres). Het ware hoogseizoen start met de traditionele teelt in openlucht -naargelang de weersomstandigheden- rond midden april en duurt slechts 10 weken. Gedurende deze periode zijn er voldoende asperges voor iedereen, met een gemiddelde aanvoer van ongeveer 244.000 kg per week, kraakvers topproduct vanop onze velden!
Elk lente meer dan 3,2 miljoen kg lokale asperges
Vorig jaar (2021) werd op de LAVA-veilingen meer dan 3,2 miljoen kg asperges aangevoerd. Ongeveer 95% van dit totaal zijn de witte asperges en 5% zijn groene asperges (= later op het seizoen). Dit jaar is er bij onze aspergetelers een areaal van ongeveer 485 ha, verdeeld over een totaal van 150 bedrijven.
Asperges zijn een ware Belgisch delicatesse met een en traditioneel heel populair in de horeca. Chefs zijn grote liefhebbers van dit ‘witte goud’ en de Belgische consument is verlekkerd op heerlijke aspergegerechten.