Blog Layout

Asperges van bij ons

21 april 2022

Start van het asperge-hoogseizoen

Traditie wil dat wij -LAVA- in naam van de aspergetelers en de Belgische groente- en fruitveilingen, jaarlijks de Officiële Opening van het Asperge(hoog)seizoen organiseren. De symbolische ‘eerste steek’ vindt traditioneel plaats bij een Vlaamse aspergeteler, dit jaar hadden aspergetelers Leo en Carine Henckens-Snijkers uit Kinrooi die eer. Voor deze gelegenheid werden Jo Brouns -burgemeester van Kinrooi- en Lode Ceyssens -voorzitter Boerenbond vanaf 1 mei 2022- uitgenodigd op 21 april 2022. Het hoogseizoen van de Vlaamse asperges start deze week en loopt traditioneel tot 24 juni, het feest van Sint-Jan.

Hoogseizoen van de Vlaamse asperge


Sinds maart kunnen we beetje bij beetje de eerste Vlaamse asperges terugvinden. Dit is de voorloper op het asperge-hoogseizoen, dankzij de beschutte aspergeteelt (in serres). Het ware hoogseizoen start met de traditionele teelt in openlucht -naargelang de weersomstandigheden- rond midden april en duurt slechts 10 weken. Gedurende deze periode zijn er voldoende asperges voor iedereen, met een gemiddelde aanvoer van ongeveer 244.000 kg per week, kraakvers topproduct vanop onze velden! 


Elk lente meer dan 3,2 miljoen kg lokale asperges


Vorig jaar (2021) werd op de LAVA-veilingen meer dan 3,2 miljoen kg asperges aangevoerd. Ongeveer 95% van dit totaal zijn de witte asperges en 5% zijn groene asperges (= later op het seizoen). Dit jaar is er bij onze aspergetelers een areaal van ongeveer 485 ha, verdeeld over een totaal van 150 bedrijven.

 

Asperges zijn een ware Belgisch delicatesse met een en traditioneel heel populair in de horeca. Chefs zijn grote liefhebbers van dit ‘witte goud’ en de Belgische consument is verlekkerd op heerlijke aspergegerechten.

door Flandria 23 november 2021
Zeldzaam in België: de zoete wittekool van Gilles Verhelst
door Flandria 4 juli 2021
Het hele jaar door aardbeien van Jan Jansen
door Flandria 25 april 2021
Het witte goud van Bart en Ilse uit Koningshooikt
9 maart 2021
Om het mooie product van onze lokale fruittelers eer aan te doen, starten de producenten-organisaties BelOrta en Coöperatie Hoogstraten -onder de vlag van LAVA- een gezamenlijk kwaliteitslabel. Aan dit label herken je de echte Blauwe Bessen van Belgische Bodem. Een label dat garant staat voor een superieure productkwaliteit en de korte keten van onze verse bessen. LOKAAL EN LEKKER Superieure productkwaliteit, uitstekende smaak en supervers zijn de parameters voor onze Belgische blauwe bessen. Daarvoor zorgen de lokale fruittelers, die met passie en expertise én volgens de gezamenlijke kwaliteitsnormen deze lekkernij op de markt brengen. TOPKWALITEIT De Belgische blauwe bes is zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak ten gevolge van dons. Dat natuurlijk beschermlaagje is een kwaliteitskenmerk van handmatig oogsten . De Belgische blauwe bessen worden zorgvuldig met de hand, een voor een, geplukt. Na het plukken worden de besjes voorzichtig in doosjes verdeeld en kort in een optimale koeling geplaatst voor ze op de veiling verkocht worden.
door LAVA/VLAM/BOERENBOND/BUURTSUPER 13 juni 2020
Iedereen 'Groentevakman 2020' !
door LAVA 16 april 2020
Persbericht (16 april 2020): De 'eerste steek' bij aspergetelers Jos en Frieda Belmans uit Berlaar.
door LAVA / VBT 2 april 2020
Persbericht (3 april 2020): Onze lokale groente- en fruittelers en de veilingen zijn van vitaal belang om de consument van kraakverse, lekkere en gezonde producten te voorzien!
2 januari 2020
De zwarte en witte rammenas van Bart T’Seyen in Lier.
Share by: