Blog Layout

Het witte goud

25 april 2021

Het witte goud van Bart en Ilse uit Koningshooikt

Het is een drukke dag wanneer Bart en Ilse ons verwelkomen op hun aspergebedrijf in Koningshooikt. Over enkele dagen is het Pasen en veel mensen zetten de asperge dan graag op het menu. “Maar er zijn nog niet zo veel asperges”, weet Bart ons te vertellen. “In de serre kunnen we ze al steken, daar zijn we begin maart mee begonnen. Maar voor de buitenteelt is het nog een dikke week wachten.”


De witte asperge uit volle grond is meestal verkrijgbaar van begin april – als het weer meezit – tot en met 24 juni, Sint-Jansdag. Bart teelt asperges sinds 2016. Daarvoor kweekte hij tomaten. “We moesten een moeilijke keuze maken: ofwel zwaar investeren in een uitbreiding ofwel omschakelen. Gezien er geen opvolging is, kozen we voor de tweede optie.” 


"Typisch aan de aspergeteelt is dat je vier zeer hectische maanden per jaar hebt: van februari, maart tot half juni ongeveer. Dan werken we hier 7 dagen op 7.” Het aspergeseizoen wordt vooral bepaald door de grondtemperatuur. “Vanaf 14 graden beginnen de asperges een beetje te schieten”, vertelt Bart. “De ideale grondtemperatuur is 18 graden. Maar te warm is ook niet goed. Asperges moeten rustig kunnen groeien. Anders verkleuren ze, worden ze krom of krijg je losse koppen.”


"Bij echt warm weer kunnen asperges tot 10 cm per dag groeien."


Bij echt warm weer kunnen asperges tot 10 cm per dag groeien. Dan moet je ze ook direct kunnen ‘steken’ of uit de grond halen. Daarom controleert zijn team de serre van 11.000 m2 en de buitenplantage van 3,5 ha quasi elke dag. “Buiten moeten we elke dag alle rijen controleren. Ook al staat er hier en daar maar een asperge, die moet er wel uit. In de periode dat er in de serre geoogst wordt, is dat anders. Daar trachten we op drie dagen twee keer rond te gaan.” 


In de serre, waar Bart tot half april oogst, toont hij ons de tweelagige zwart-witfolie die over de asperges ligt. “Eén laag is eigenlijk genoeg. Maar ik leg er twee voor de zekerheid, want het minste gaatje geeft al verkleuringen.” De folie wordt ook gedraaid: “Leg je de zwarte kant naar boven, dan breng je de warmte in de bodem. Met de witte kant naar boven kunnen we de warmte er uithouden. Zo kan je de oogst wat spreiden.”


Asperges op rust


Als de asperges zijn ‘gestoken’, gaan ze eerst een nacht in een koud bad van 6 graden. “Doe je dat niet, dan worden de stengels heel snel violet omdat de fotosynthese doorgaat”, weet Bart. De volgende ochtend worden de asperges gewassen, geknipt – elke asperge moet precies 22 cm zijn – en gesorteerd. Dat proces gebeurt wel automatisch. Dan worden ze verdeeld in kistjes en verpakt, waarna ze bij BelOrta aangeleverd worden. Zij zorgen voor de vermarkting van onze asperges. Een klein deel van de opbrengst wordt geschild en verkocht via hoeveverkoop.



Hoeveel asperges kunnen Bart en zijn team oogsten op een dag? “Dat varieert, het begint heel rustig met 200 kg per dag. Op sommige dagen kunnen we tot 800 à 1.000 kg asperges oogsten, maar dat zijn echt topdagen, hé.” 


"Na zes weken steken worden de asperges wat dunner.
Dan weet je dat het einde van de oogst in zicht is. De plant moet kunnen rusten."


Na zes weken steken kan het zijn dat de asperges wat dunner worden. Dan weet je dat het einde van de oogst in zicht is. De plant moet kunnen rusten. In de zomer groeit de plant door, in het najaar sterft ze af en geeft ze haar voedingsstoffen af aan de wortel. Met die energie geeft ze het volgende jaar weer scheuten: de asperges. Dat proces is heel belangrijk benadrukt Bart: “Een asperge is tenslotte een kwaliteitsproduct, dat moet perfect zijn.”




door Kitty.DeNeef 21 april 2022
Start van het asperge-hoogseizoen
door Flandria 23 november 2021
Zeldzaam in België: de zoete wittekool van Gilles Verhelst
door Flandria 4 juli 2021
Het hele jaar door aardbeien van Jan Jansen
9 maart 2021
Om het mooie product van onze lokale fruittelers eer aan te doen, starten de producenten-organisaties BelOrta en Coöperatie Hoogstraten -onder de vlag van LAVA- een gezamenlijk kwaliteitslabel. Aan dit label herken je de echte Blauwe Bessen van Belgische Bodem. Een label dat garant staat voor een superieure productkwaliteit en de korte keten van onze verse bessen. LOKAAL EN LEKKER Superieure productkwaliteit, uitstekende smaak en supervers zijn de parameters voor onze Belgische blauwe bessen. Daarvoor zorgen de lokale fruittelers, die met passie en expertise én volgens de gezamenlijke kwaliteitsnormen deze lekkernij op de markt brengen. TOPKWALITEIT De Belgische blauwe bes is zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak ten gevolge van dons. Dat natuurlijk beschermlaagje is een kwaliteitskenmerk van handmatig oogsten . De Belgische blauwe bessen worden zorgvuldig met de hand, een voor een, geplukt. Na het plukken worden de besjes voorzichtig in doosjes verdeeld en kort in een optimale koeling geplaatst voor ze op de veiling verkocht worden.
door LAVA/VLAM/BOERENBOND/BUURTSUPER 13 juni 2020
Iedereen 'Groentevakman 2020' !
door LAVA 16 april 2020
Persbericht (16 april 2020): De 'eerste steek' bij aspergetelers Jos en Frieda Belmans uit Berlaar.
door LAVA / VBT 2 april 2020
Persbericht (3 april 2020): Onze lokale groente- en fruittelers en de veilingen zijn van vitaal belang om de consument van kraakverse, lekkere en gezonde producten te voorzien!
2 januari 2020
De zwarte en witte rammenas van Bart T’Seyen in Lier.
Share by: