Blog Layout

Persbericht Aspergeseizoen

apr 16, 2020
Persbericht (16 april 2020): 
De 'eerste steek' bij aspergetelers Jos en Frieda Belmans uit Berlaar.

De traditie wil dat wij, LAVA, in naam van de aspergetelers en de Belgische groente- en fruitveilingen jaarlijks de Officiële Opening van het Aspergeseizoen organiseren. 

Enkele maanden geleden planden we dan ook ons jaarlijkse persevent voor deze officiële opening. De symbolische ‘eerste steek’ vindt traditioneel plaats bij een Vlaamse aspergeteler. Dit jaar was die eer weggelegd voor teler Jos Belmans uit Berlaar, maar COVID-19 besliste er anders over... Enkele weken geleden namen we de beslissing deze persbijeenkomst niet te organiseren. Inmiddels is er heel wat gebeurd: corona-thuisquarantaine, moeilijkheden bij het inschakelen van seizoenswerkers, prijsdruk op groenten en fruit…, maar er is ook positief nieuws: de lente is in het land. Dankzij de vele zonuren en de warme temperaturen van de afgelopen dagen en weken is het seizoen van de vollegrondsasperges ondertussen volop gestart.

Vorig jaar (in 2019) werd op de LAVA-veilingen meer dan 3,1 miljoen kg asperges aangevoerd. Asperges zijn een ware Belgische delicatesse, met een korte aanvoerperiode (een drietal maanden per jaar), en ze zijn traditioneel vooral populair in de horeca. Chefs zijn grote liefhebbers van dit ‘witte goud’ en de Belgische consument is verlekkerd op de heerlijke aspergegerechten die in de restaurants worden geserveerd. Jammer genoeg kunnen we momenteel niet van deze toppers van eigen bodem genieten aan de restauranttafel. Niet getreurd echter: om jullie te inspireren om zelf aan de slag te gaan met asperges, geven we graag de 2 favoriete receptjes van topchef Ferdy Debecker mee. 

Lokaal, lekker en gezond! Zo willen we de groenten op ons bord. Daarom kiezen we dan ook voor groenten die bij ons geteeld worden. Lokaal betekent immers niet alleen minder transport, maar ook verse groenten in de winkel, recht van de akker. Zo is elke kool, sla, prei,… niet alleen op zijn best, maar weten we ook op welk veld of in welke serre ze geplant en geoogst werden. En door wie! Wij stellen u graag de mannen en vrouwen voor die er elke dag voor zorgen dat de groenterekken van onze winkels boordevol verse, gezonde en mooie groenten liggen.

Daar is de lente, daar zijn de asperges uit volle grond!

De witte asperge uit volle grond - het 'witte goud' - is altijd de 'koningin' van de groenten geweest, waar elke gastronoom vanaf april reikhalzend naar uitkijkt. Een exclusieve groente, die slechts beperkte tijd verkrijgbaar is: van begin april - als het weer meezit - tot en met Sint-Jan, zijnde 24 juni. Asperges uit volle grond hebben dus nog een 'echt seizoen' waar we naar kunnen uitkijken! En dat seizoen begon dit jaar op 14 april met 'de eerste steek'. Een traditie die wij, in naam van de aspergetelers en de Belgische groente- en fruitveilingen jaarlijks organiseren. De Officiële Opening van het Aspergeseizoen is elk jaar weer een echt feest, maar COVID-19 besliste er dit jaar anders over, en de eerste asperge uit volle grond steekt teler Jos Belmans op zijn veld in Berlaar zonder toeters of bellen...

De traditie

De Asparagus officinalis L. behoort tot de familie van de lelieachtigen. De naaldvormige bladeren zijn schijnbladeren, die in feite fijne twijgen zijn. De asperges zijn de jonge stengels die vanuit de wortel (wortelstok of ‘klauw’) opschieten. Er zijn mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten. De mannelijke aspergeplanten geven een hogere opbrengst.
Ook de Romeinen waren dol op de stengels, en ook bij hen was wit de favoriet. Om de kleur te behouden, pasten ze toen al de afdekmethode met aarde en terracottapotten toe. Midden 17e eeuw werden ‘asperges blanches’ op grote schaal gekweekt in Frankrijk. Pas aan het begin van de 19e eeuw ging men het ‘witte goud’ bij ons telen, aanvankelijk in het Gentse, en vanaf 1880 in de streek rond Mechelen en Werchter en in Klein-Brabant.

De teelt
 
We lopen tussen met zwarte plastic bedekte kaarsrechte aspergebedden. Het is een frisse morgen, maar gelukkig heeft de witte koningin daar geen last van, lekker toegedekt als ze is. Op één van de bedden is het plastic door een kleine machine gedeeltelijk opgetild, en daar stappen we nu op af. Jos vertelt me ondertussen hoe hij 10 jaar geleden, na 25 jaar serretomaten te hebben geteeld, overstapte naar de aspergeteelt. Een teelt die hij - samen met zijn vrouw Frieda en met de hulp van seizoenarbeiders - op een milieubewuste manier en volgens een streng lastenboek doet.
 
Jos: "Asperges kun je planten van begin april tot half mei. De grond wordt eerst diepgespit en daarna genivelleerd en gedraineerd, asperges houden niet van natte voeten. Het planten van de klauwen doen we met een lasergestuurde machine om perfecte rechte lijnen te bekomen met voldoende ruimte tussenin. De planten mogen elkaar niet raken en de rijen liggen het best van oost naar west, zodat de wind er makkelijk doorheen kan waaien om de planten droog te houden.
 
Na een paar weken schieten de planten uit, en dat eerste jaar hoef je ze enkel onkruidvrij te houden. In het najaar sterft de plant af en geeft ze haar voedingsstoffen af aan de wortel. Met die energie geeft ze het volgende jaar scheuten: de asperges. Het jaar na aanplanten kun je 30% steken, het volgende jaar 60% en pas vanaf het 3de jaar kun je voor de volle 100% gaan. Dat kun je dan een jaar of vier doen voor de opbrengst weer begint af te nemen."
 
En de zwart-witfolie?  Jos: "Die helpt de oogst sturen. Leg je de zwarte kant naar boven, dan breng je de warmte in de bodem en kun je het steken een paar dagen vervroegen. Draai je op tijd naar de witte kant, dan kun je het steken een paar dagen vertragen. Zo kun je de oogst een beetje spreiden. De ideale groeitemperatuur van asperges is 22°C."

De eerste steek

Waar het aanleggen van de bedden en het planten van de klauwen machinewerk is, is het 'steken' van de asperges, ze uit de aarde halen, minutieus handwerk. Jos loopt met zijn lange scherpe mes langs het bed waar het plastic omhoog is gehaald en toont een kleine bubbel in de mooie gladde aarde. "Dit is een asperge die drukt, straks wordt het een barstje en daarna piept het kopje boven. Dat mag geen licht zien, wil je het mooi gesloten en wit houden. Paarse kopjes zijn asperges waar men te laat was met oogsten..."
 
Hoe het moet? Jos: "Je doet wat aarde rond het kopje weg zodat je het voorzichtig kunt vastnemen en maakt er dan een klein putje naast met je mes. Je laat het mes erin glijden tot je niet meer verder kunt, je zit dan op de klauw, en met een korte krachtige stoot richting asperge snij je deze af. De putjes vul je en de asperge gaat in een bak op de machine. Aan het begin van het seizoen steken we om de twee dagen, daarna elke dag. We beginnen om 6 uur en na twee uur is er een hectare gestoken."

Van het veld, naar de tafel

We lopen terug naar de loods. De plastic bakken waarin de gestoken asperges op het veld worden gelegd, krijgen daar een spoelbad, worden in afgesloten containers boordevol koud water geplaatst en gaan zo een nacht in de koeling. Jos: "Doe je dat niet, dan worden de stengels heel snel roze omdat de fotosynthese doorgaat. Een asperge moet steeds in een koele, vochtige omgeving bewaard worden, ook thuis.
 
De volgende dag gaan we de asperges wassen en sorteren volgens dikte in een volautomatische machine met fotocellen, een werkwijze die wij in België hebben geïntroduceerd. De asperges gaan de sorteerband op, waar ze op gelijke lengte worden gesneden en... gefotografeerd, 7 beelden per asperge!
Op basis van de foto's worden de asperges in bakjes gesorteerd. De machine kan sorteren op lengte, dikte, kromming, kleur van de kop, kleur van het onderlijf, kleur van het middenlijf… De selectie is beter en vooral sneller dan wanneer ze door mensen wordt uitgevoerd."
 
Nu zijn de asperges klaar om ingepakt te worden, per 500 g, of om geschild te worden.
Frieda: "We verpakken ze mooi strak in schaaltjes met plasticfolie zodat ze thuis nog vijf dagen ‘perfect’ bewaren in de koelkast. Dan moet je ze wel nog zelf schillen, en soms zien mensen dat niet zitten. Daarom hebben we een schilmachine gekocht en leveren we ook geschilde asperges. Vooral restaurants kopen geschilde asperges, dat scheelt bij hen heel wat handjes."

Het grootste deel van onze asperges gaat natuurlijk naar de veiling en wordt verkocht op de klok. Ook onze tomaten hebben we steeds op de veiling aangeboden. Dat is een bewuste keuze, we doen dat al sinds 1982, die samenwerking met de veiling loopt echt heel goed. In de voormiddag worden de asperges gesorteerd en verpakt. In de namiddag voeren wij ze aan op de BelOrta-veiling, waar ze worden gekeurd en vervolgens in een aangepaste koelinstallatie worden bewaard. ‘s Anderendaags in de ochtend vindt de verkoop plaats en slechts een paar uur later vertrekken ze naar de klanten. Die snelle werking is noodzakelijk om de versheid en de smaak van onze asperges te garanderen.


De recepten van topchef Ferdy Debecker.
 
Chef Ferdy Debecker van Eyckerhof in Bornem, bekroond met een Michelin-ster en met een 16/20 van Gault & Millau, is een grote aspergefan. Hij deelt dan ook graag 2 van zijn favoriete aspergerecepten met ons. Onze journaliste testte ze uit:
  
Asperges, broodkorstjes en krokante spekjes:

12 asperges
water
4 plakjes gerookt spek
2 sneden wit brood
200 g boter
olijfolie
kervel
peper en zout

Bereiding:
Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Verfris in koud water, dep droog en snij in stukken.
Snij het spek in reepjes, blancheer (opzetten in koud water en net voor kookpunt afgieten), verfris, dep droog en bak krokant in olijfolie.
Snij het brood in dobbelsteentjes en bak goudbruin in olijfolie.
Laat 2 dl aspergevocht voor de helft inkoken, monteer met blokjes ijskoude boter en kruid af met peper en zout.
Verdeel de aspergestukken over diepe borden, besprenkel met de botersaus en bestrooi met spekjes en broodkorstjes. Werk af met plukjes kervel. 

 
Asperges en parmezaan:

16 asperges
water
2 plakjes gekookte ham
vers geraspte Parmezaan
postelein (of kervel)
fijne groene sla (rucola, krulsla...)
olijfolie

Bereiding:
Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Verfris in koud water en dep droog.
Snij de plakjes ham in reepjes.
Verdeel de asperges over de borden (4 per bord), bestrooi met Parmezaan en hamreepjes. Leg er postelein en rucola op en werk af met olijfolie. 

door Kitty.DeNeef 21 apr, 2022
Start van het asperge-hoogseizoen
door Flandria 23 nov, 2021
Zeldzaam in België: de zoete wittekool van Gilles Verhelst
door Flandria 04 jul, 2021
Het hele jaar door aardbeien van Jan Jansen
door Flandria 25 apr, 2021
Het witte goud van Bart en Ilse uit Koningshooikt
door LAVA/VLAM/BOERENBOND/BUURTSUPER 13 jun, 2020
Iedereen 'Groentevakman 2020' !
door LAVA 16 apr, 2020
Persbericht (16 april 2020): De 'eerste steek' bij aspergetelers Jos en Frieda Belmans uit Berlaar.
door LAVA / VBT 02 apr, 2020
Persbericht (3 april 2020): Onze lokale groente- en fruittelers en de veilingen zijn van vitaal belang om de consument van kraakverse, lekkere en gezonde producten te voorzien!
02 jan, 2020
De zwarte en witte rammenas van Bart T’Seyen in Lier.
Share by: