Blog Layout

Aardbeien van bij ons

4 juli 2021

Het hele jaar door aardbeien van Jan Jansen


Aardbeien het hele jaar door, die vind je op onze Belgische groente- en fruitveilingen. Aardbeiteler Jan Jansen was een van de eerste Belgische telers die startte met de winterteelt van aardbeien. Door zo duurzaam mogelijk te werken, probeert hij het verschil te maken.

De passie voor aardbeien heeft Jan van geen vreemde, want ook opa Frans was een trotse teler van Belgische aardbeien in volle grond. Zijn enthousiasme voor de aardbeiteelt brengt hij over op zijn kleinzoon die in 1989 het bedrijf overneemt. Hij bouwt de zaak in Hoogstraten verder uit en zet vooral in op substraat-teelt onder bescherming. 

Bij substraatteelt staan de planten op stellingen van 1,20 meter hoog. Dat is handig voor de plukkers. Maar ook voor de planten zelf en de natuur heeft substraatteelt voordelen. Je kan water en voedingsstoffen beter doseren en het water kan je, na filtering, gewoon opnieuw gebruiken


"Plukken is een teamsport. Ik kan niet zonder mijn mensen
en zij komen graag naar hier omdat het hier goed werken is."


In de serre waar we aardbeiteler Jan Jansen ontmoeten, groeien 170.000 plantjes. Die zullen dit voorjaar 100.000 kg aardbeien opleveren. “In deze serre plukken we van begin mei tot 20 juni ongeveer. In het vroege voorjaar en in de zomer oogsten we in onze glazen serres. In het najaar beginnen we hier opnieuw. Zo hebben we bijna het hele jaar door aardbeien.”

Jan was een van de eerste Belgische telers die met winterteelt begon. Tussen Nieuwjaar en 15 januari wordt er niet geplukt maar dan is er nog wel ander werk. “Als we echt zouden willen, kunnen we dan ook oogsten. Maar zo is het wel goed.”


Zo duurzaam mogelijk



Jan werkt met verschillende rassen, waaronder sonata, sonsation en elsanta. “Die zetten we afwisselend in, tijdens de periodes waarin ze het meeste opleveren”, zegt hij. “Elsanta is in ons land nog altijd hét hoofdras maar er zijn de laatste jaren heel wat rassen bijgekomen. Coöperatie Hoogstraten investeert veel in innovatie. We hebben zelf ook proefvelden om verschillende nieuwe rassen uit te proberen.”

Jan maakt als teler ook het verschil door duurzaam te werken. “We zetten biologische bestrijdingsmiddelen in, gebruiken en hergebruiken regenwater, werken met energie-schermen die de serre beter isoleren, verwarmen op warmekrachtkoppeling”, somt hij op. “En als de teelt voorbij is, worden de plantjes verhakseld en afgevoerd naar een composteerder. Daar krijgen ze een tweede leven.”


Bed naast de plantjes


Jan haalt zijn plukkers uit Roemenië en heeft twee vaste krachten in dienst. Afhankelijk van het seizoen komen daar zo’n 20 tot 70 plukkers bij. “Het is heel simpel: plukken is een teamsport. Ik kan niet zonder mijn plukkers en zij komen graag naar hier voor de goede sfeer en het fijne onthaal.” 

Wat is dan zijn grootste uitdaging? “Gezonde planten kweken. Daar begint alles mee. We hebben uiteraard de nodige kennis en ervaring, maar dan nog lukt het niet altijd. Je moet het weer mee hebben en … je bed moet bijna naast de plantjes staan.”


"Onze aardbeien zijn lokaal geteeld, veel sappiger, voller van smaak
én een zeer lange periode verkrijgbaar. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?"


Jan mag dan wel bescheiden van aard zijn, je ziet duidelijk hoe trots hij is op zijn aardbeien. Buitenlands fruit wordt soms van ver ingevoerd en heeft dus een zware ecologische voet afdruk. Maar ook qua smaak winnen onze aardbeien het gemakkelijk van de buitenlandse. “Onze aardbeien zijn lokaal geteeld, veel sappiger, voller van smaak én een zeer lange periode verkrijgbaar. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?”


door Kitty.DeNeef 21 april 2022
Start van het asperge-hoogseizoen
door Flandria 23 november 2021
Zeldzaam in België: de zoete wittekool van Gilles Verhelst
door Flandria 25 april 2021
Het witte goud van Bart en Ilse uit Koningshooikt
9 maart 2021
Om het mooie product van onze lokale fruittelers eer aan te doen, starten de producenten-organisaties BelOrta en Coöperatie Hoogstraten -onder de vlag van LAVA- een gezamenlijk kwaliteitslabel. Aan dit label herken je de echte Blauwe Bessen van Belgische Bodem. Een label dat garant staat voor een superieure productkwaliteit en de korte keten van onze verse bessen. LOKAAL EN LEKKER Superieure productkwaliteit, uitstekende smaak en supervers zijn de parameters voor onze Belgische blauwe bessen. Daarvoor zorgen de lokale fruittelers, die met passie en expertise én volgens de gezamenlijke kwaliteitsnormen deze lekkernij op de markt brengen. TOPKWALITEIT De Belgische blauwe bes is zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak ten gevolge van dons. Dat natuurlijk beschermlaagje is een kwaliteitskenmerk van handmatig oogsten . De Belgische blauwe bessen worden zorgvuldig met de hand, een voor een, geplukt. Na het plukken worden de besjes voorzichtig in doosjes verdeeld en kort in een optimale koeling geplaatst voor ze op de veiling verkocht worden.
door LAVA/VLAM/BOERENBOND/BUURTSUPER 13 juni 2020
Iedereen 'Groentevakman 2020' !
door LAVA 16 april 2020
Persbericht (16 april 2020): De 'eerste steek' bij aspergetelers Jos en Frieda Belmans uit Berlaar.
door LAVA / VBT 2 april 2020
Persbericht (3 april 2020): Onze lokale groente- en fruittelers en de veilingen zijn van vitaal belang om de consument van kraakverse, lekkere en gezonde producten te voorzien!
2 januari 2020
De zwarte en witte rammenas van Bart T’Seyen in Lier.
Share by: